Lägger ut en favorit i repris inför jul. Vår egen mästerkock Jonas recept på gravad lax.
Rock n’ roll gravlax by Jonas Runnberg
Gravad lax (absolut ej odlad) är en favorit på julbordet, men det går mycket bra att prova att grava andra fiskar. Regnbåge, hälleflundra, torsk, kolja, kummel, sik, öring, makrill, röding mm är utmärkta fiskar att grava. Prova också på att byta ut vissa ingredienser efter smak och mod, som kryddor, örter och spritsort.
Ingredienser:
Lagom mycket fisk till ändamålet.
500 g laxfilé (benad, ej odlad)
3 dl socker
2 dl salt
1 msk krossad vitpeppar
1 msk krossad kryddpeppar
6:a Jack Daniels Whiskey
Mycket finhackad dill
Gör så här:
Blanda alla kryddor utom Jack och dill.
Gnid in laxen med krydd/grav-blandningen ordentligt och noga på båda sidor. Täck fisken helt med hackad dill, slå över whiskyn.
Låt fisken stå framme i några minuter, ställ sedan kallt och vänd 2 ggr per dygn i ca 2-3 dygn.
Skiva tunt och njut! /Mattias
Lämna en kommentar