Dags att se över inledningen av laxsäsongen i Sverige.. Vi har några älvar och åar som är igång i april medans de flesta startar upp laxsäsongen först i maj..
Här på västkusten är det några som är igång.. Vi tar en titt på våra vatten och börjar norr ifrån och går söderut..
Örekilsälven – premiär den 15 maj
Säveån – premiär 1 maj och där finns lite nya regler för i år.
Bland annat är den övre fiskegränsen flyttad cirka 20 meter nedströms och du får endast behålla 2 fiskar per dag och 3 fiskar per säsong. Har du säsongskort är det slutfiskat när du behåller den 3:e fisken. Tycker det här ett stort steg i rätt riktning för att den genuina och storväxta Säveålaxen ska kunna ha en chans till återhämtning till fornstora dagar. Jag hoppas att dessa regler också gäller de fisketillsyningsmän som fiskar i Säveån, för det skulle vara intressant att se om dom fortsätter att vakta ån när de inte längre får fiska där om de nu behåller 3 fiskar. Okej detta sista var min personliga åsikt och retar säkert någon men det får jag väl ta då.
Kan även nämna att förra året togs de första laxarna den 27 maj av herrarna Mikael Ingvarsson o Mika Matkaniemi men då hade vi sett fisk bra mycket tidigare.
Rolfsån – premiär den 1 april men där händer ingenting än på ett tag..Bara idiotiska tjyvfiskare som jagar besor.. Helt otroligt!!!
Viskan – är igång men jag vet ärligt talat inte vad som har skett där nere hittills. Förra året togs den första i maj så ta det lite lugnt. Jag kanske återkommer med mer info efterhand.
Ätran – Har kommit igång med en slowstart på 7 tagna laxar, men det har även tappats en hel del fisk under de första veckorna av säsongen. Den första togs den 10 april av Jon Olsson och vägde 3.2 kg och senare den dagen fick Lars Järvesjö en på 4.3 kg. Inga stora som ofta de förstas signums bär ,men alltid lika blanka o fina. Störst laxarna hittills delas mellan de rutinerade Frölunda grabbarna Peter Mordza och Frank Pålsson. Frank tog sin i tisdags och var en kopia i mått o längd som Peters. Jag tog kontakt med Peter och bad om att få lite bilder till bloggen och en kort återberättelse från den 22 april.
Nissan – som varit igång sen 1 mars har hittills bara gett ifrån sig öring och enstaka laxbesor. De flesta fiskarna är dessutom återutsatta vilket är ett gott tecken
Lagan – är som sig bör en av de tidigaste västkustsälvar när vi pratar atlantlax.
Årets första lax fångades av L-G Pettersson från Laholm den 13 april och vägde 6,7 kg fördelade på 86 cm. Grattis L-G till årets första lax i hemmavattnet.
8 laxar är tagna hittills och den största hittills i Sverige så här långt så vitt jag vet med hyggliga 9.9 kg.
Den landades av rutinerade Lagan fiskaren Pär Fridolfsson och var bara 92 cm. En riktig tjockis och i riktigt fin kondition med ett K-värdet på 1,27. Stort grattis Per!!
Vill också nämna ett fantastiskt fin öring på 5,4 kg som Ivo Makek tog på fluga i Svinaholmpoolen den 4 april.. Grattis till en underbar fisk.
Vidare så går både Mörrumsån och Emån i väntans tider på den första blanka.
Citerar Kent Håkansson rapport från Em om vårfisket efter öring som startade upp lite senare än planerat.
”I går (22/3) genomfördes den traditionsrika premiären på Em, en dryg vecka senare än först planerat. Milda och kraftiga vårvindar hälsade gästerna välkomna och satte direkt den lite ringrostiga kasttekniken på hårda prov. De ljumma vindarna smälter raskt iskanterna och fyller Emån med kallt smältvatten och drivande isflak. Vattenföringen steg under dagen. Men det gjorde inte vattentemperaturen som låg oförändrat på nollan. Naturligtvis är öringarna mycket tröga och fångsterna vid årets premiär blev också något lägre än brukligt. En dagsfångst på 27 fiskar (26 havsöringar och 1 lax) får ändå anses som hyfsat med tanke på rådande omständigheter. Förhoppningsvis ökar huggviljan hos fisken i takt med stigande vattentemperatur under det återstående vårfisket. /Kent Håkansson”
Längre norrut så är det väl Motala ström och sen Älvkarleby vid Dalälven som väntar sina första runt slutet på maj.
I Danmark däremot är det full rulle och skrikande rullar.
Vi tar en litet titt på Vardeå som började med 49 laxar de 2 första dagarna och nu uppe 80 stycken. Mer än hälften är åter utsatta och de 2 största ligger på 14 och 15 kg.
Snart e de min tur.. jag har i år bestämt mig för att inte jaga runt efter årets första så här tidigt på säsongen. Har hänt alltför ofta att när laxen kommer i mitten på maj är man bara le o sliten efter åtskilliga turer upp o ner längs västkusten.
Fish the fly high where ever our rod will lead you.. Tony
Hej Tony,
Ang: Säveån
Jag vet att du menar väl men det blev lite fel i dina kommentarer kring Säveån.
Låt mig ge dig lite fakta:
…
Säveåns Flugfiskesällskap (SFS) har drivit frågan länge om att anpassa reglerna i Säveån till den lilla och unika laxstam som fortplantar sig där. SFS tog också fram förslaget för de nya reglerna. Flera av våra klubbmedlemmar är tillsynsmän och det var även dessa medlemmar m.fl. som var drivande med att sammanställa de nya reglerna.
När vi var klara presenterades förslaget till Säveåns FVO. PSK som officiellt har hand tillsynen i Säveån, med många fler tillsynsmän, ställde sig bakom vårt förslag. Vi fick inte igenom allt som var lite mer restriktivt än det som klubbades igenom hos FVO men det är iallfall ett steg i rätt riktning.
Reglerna gäller självklart alla tillsynsmän. Som du förstår nu var det faktiskt dessa killar som var med och tog fram förslaget.
Vi kommer att förstärka tillsynen i ån fr.o.m. i år med bl.a. ett bättre samarbete med PSK men framförallt från SFS kommer det en utökad vaktskara som gått klart sin utbildning i vår.
Se framemot att träffa dig vid i ån i år igen. Det är alltid lika trevligt.
Fram till dess skitfiske på dig.
Mvh
Loris K.R. Cwyl
Det gäller Säveån.
Har haft telefonsamtal från en politiker som sitter mycket centralt i Lerum. Fick info om att några – förmodligen ”öringmaffian” jobbar intensivt för att desinformera beslutsfattarna i Lerum att laxen aldrig har passerat Hedefors. Av denna anledning skall inga skattepengar satsas av miljökommunen Lerum på fiskvägen är just nu politikernas huvudspår.
Jag försöker via mina kanaler ge saklig information om laxens utbredningsområde ända upp till Sävelången – kanske t o m Mjörn – före utbyggnaden i Hedefors i mitten av 1700-talet, som stoppade laxarnas möjligheter att nå sina lekplatser. Trots detta kan man varje höst se hur laxarna slänger sig i fallet vid sidan av kraftverket, så än så länge finns generna kvar.
Alla som kan måste hjälpa till att tala med politikerna i Lerum och här är adressen till den ytterst ansvarige nämligen kommunalrådet:
anna-lena.holberg@lerum.se
Bombadera henne och andra politiker i Lerum med mail om sakfrågan
Kristian Pedersen
Lerum